Case Study

Architecture to live in 01

Inner courtyard of PIER 78

Case Study

Architecture to live in 02

Urban living at PIER 78

Case Study

Architecture to live in 03

View from the park area

Case Study

Architecture to live in 04

Living with a patio

PIER 78 Residential neighbourhood

The PIER 78 residential development is part of a project to revitalise a derelict industrial site of more than four hectares. This new so-called "green centre of Essen" lies between the Essen city centre and the University of Duisburg Essen: a new urban district with central park, extensive green spaces, expanses of water, promenades and plazas making it an inviting place to spend time.

The residential development of PIER 78 is characterised by its particular orientation towards the public park and plaza arrangement with retail premises, cafés and outdoor catering businesses. It highlights its prominent location on the main route and central axis between the city centre and university and underscores the central plaza’s role as the focal point of the entire development.

Design

U-shaped structure with two added detached houses

PIER 78 is a true success story that has been very well received by the new tenants.
Dietmar Neß
Project manager

Architecture and Design

The different building types of PIER 78 – a U-shaped structure with two added detached houses and underground parking, surround a clearly structured landscaped inner courtyard with seating, children’s playground, and tenant gardens. Parts of the building are located directly at the waterfront and the park promenade. Plastered facades with playfully arranged balconies define the view from the north and the east. Towards the south and the west, the residents can enjoy floor to ceiling height patio windows with individually adjustable sun screens with a view of the promenade.

It's really impressive what we managed to create from the former industrial wasteland.

Axel Koschany
Managing Director

Die Planung

Construction and material

The building was constructed from masonry and concrete – the basement floor and the underground carpark as a watertight concrete structure and the four top floors of brickwork with reinforced concrete pillars and ceilings.

The high level of interest from potential tenants even during construction was an early sign that the layout of the apartments met modern expectations for urban dwelling.
Dirk Miklikowski
Managing Director of Allbau AG

Sustainability

Environmental compatibility

KZA constructed the residential complex according to the energy efficiency standard KfW 70. Heating is provided as district heating. The buildings are designed with large glazing sections towards the south and the west as well as perforated facades to the north and east. That also contribute positively to the energy efficiency. All buildings have green roofs.

Implementation

High-quality waterside residences

The owner’s desire for a high-quality residential district in the city centre was fulfilled by offering a wide variety of different apartments. The fixtures and fittings in the near barrier-free apartments of between 65 and 165 square metres met this expectation too. All of the homes are equipped with wood parquet flooring, under-floor heating, guest toilet and modern bathrooms.

City of Essen Architecture Prize 2015

20 Mio. €

investment in inner-city property

7500 Square metres

gross floor area

78

barrier-free and energy-efficiente rental properties